JADŁO KARPACKIE

ImageZalewajka na maślance – jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem.

Podaje się z gałką gotowanych ziemniaków.

 

Gołąbki Bieszczadzkie – kapusta biała poszatkowana, przyprawy wymieszane z mięsem mielonym, formowane w kształcie zrazów i polane sosem pomidorowym.

ImageHreczanyki – potrawa ukraińska, kasza gryczana z mielonym mięsem z dodatkiem czosnku, formowane w kształcie kotletów mielonych

 

Pierogi z mąki razowej – mąka pszenna razowa z farszem z kapusty lub ala ruskie lub z farszem z kaszy gryczanej. Podawane ze skwarkami.

ImageFuczki – potrawa ukraińska, ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni

 

 

ImageFasola po żydowsku – fasola „Jaś” gotowana z dodatkiem czosnku i podawana z dodatkiem zielonej pietruszki. Podawane polane masłem.

 

 

Image

Stolniki – gołąbki z ziemniakami

 

 

 

ImageBób ze skwarkami

 

 

 

Image Chleb ze smalcem

Paź 15, 2016 | Posted by | Możliwość komentowania JADŁO KARPACKIE została wyłączona
Premium Wordpress Themes by UFO Themes